Materialen

Materialen

De producten van Ethnicraft worden vervaardigd in verschillende houtsoorten; eikenhout, teakhout en walnoten hout. Zoals ieder natuurlijk en poreus materiaal zorgt hout ervoor dat vocht wordt geabsorbeerd en losgelaten gedurende de volledige levensduur. De ontwerpen van Ethnicraft worden aangepast aan dit natuurlijke gedrag en deel van de charme van de collectie zijn de houtstructuur, textuur, kleur en knopen. De vakmannen van Ethnicraft gebruiken verschillende houtbewerkingstechnieken als het inleggen van hout en het gebruik van verschillende houtpasta’s. Het hout dat wordt geselecteerd is van dusdanige kwaliteit dat ze meer karakter toevoegen aan het meubelstuk.

Hout is het hoofdmateriaal dat wordt gebruikt in de Ethnicraft collectie, maar binnen het bedrijf zijn ze zich er zeer bewust van dat de houtindustrie een grote impact heeft op de omgeving. Men probeert zo omgevingsbewust mogelijk te zijn en daardoor wordt zeer secuur gekeken naar de oorsprong van het hout, de energie die wordt gebruikt in het productie- en distributieproces, de behandeling van de producten en afvalbeheersing. Kortom, er wordt alles op alles gezet zeer bewust om te gaan met het milieu.

Het teakhout dat wordt gebruikt in de productie komt van twee verschillende bronnen; teakhout van vervallen gebouwen en van teakplantages welke beheerd worden door de Indonesische regering. Deze plantages worden heel strict gemonitord met betrekking tot de jaarlijkse bijplanting, de afmetingen van de bomen en aantallen bomen die mogen worden gekapt. Het eikenhout komt van Franse en Servische bossen die zeer goed worden gemanaged. Als laatste, komt het walnotenhout vanuit Amerika. Productieafval, als overblijvende houtblokken en zaagsel, wordt gebruikt voor andere doeleinden. Zoals dat het houtzaagsel bijvoorbeeld gebruikt wordt als brandstof voor de ovens of geperst tot de basis voor pallets.

Alle producten van Ethnicraft hebben het FSC label. FSC is een wereldwijde onafhankelijke non-profit en non-gouvernementele organisatie die staat voor verantwoordelijk management van de mondiale oerwouden en bossen.